استفاده از ساکشن در یونیت دندانپزشکی به سال 1961 میلادی برمی گردد. اولین بار شرکت Durr Dental از دستگاه ساکشن رونمایی کرد. از آن سال به بعد دیگر این دستگاه یکی از اجزای جدایی ناپذیر صنعت دندانپزشکی شد. دستگاه ساکشن دندانپزشکی یکی از مهمترین تجهیزات لازم در یک مطب دندانپزشکی است و کاربرد اصلی آن کاهش و یا از بین بردن آلودگی بین بیمار و دندانپزشک از طریق موتور و سیستم آسپیراسیون است. وظیفه اصلی ساکشن دندانپزشکی، مکش تمام مواد مایع و جامد درون دهان بیمار اعم از بزاق، خون، ماده بی حسی، تکه های آمالگام و دندان و .... از طریق ایجاد خلاء و در طی مراحل انجام کار دندانپزشک است.
منبع: مقاله DENTAL SUCTION SYSTEMS از وب سایت news-medical
از ساکشن ها برای دلایل متعددی استفاده می شود ولی پنج تا از مهم ترین آن ها عبارتند از:
منبع: مقاله ?How safe is your suction وب سایت dentistry.co.uk
حال نوبت به آشنایی با انواع دستگاه های ساکشن می رسد. در کل 3 نوع ساکشن در دندانپزشکی ها مورد استفاده است:
ساکشن آبی یا بزاق جمع کن دندانپزشکی
اسم این دو مدل از ساکشن ها تا حد زیادی تفاوت آن ها را مشخص می کند. در این بخش از مقاله به بررسی هر یک از آن ها خواهیم پراخت.
در زمان انجام درمان های دندانپزشکی دهان بیمار طبیعتا به مدت زیادی باز خواهد ماند و بزاق در آن جمع خواهد شد. این تجمع بزاق نه تنها باعث سختی کار خواهد شد بلکه محیط درمان را آلوده می کند. در این زمان از ساکشن های آبی برای جمع آوری آن ها استفاده می شود. دلیل نامگذاری آن ها با ساکشن آبی همین است. این ساکشن ها با قرارگیری در دهان بیمار بزاق را جمع آوری می کنند.
مدل بعدی از ساکشن های دندانپزشکی هوایی هستند. چرا هوایی؟ چون برای جمع آوری مواد داخل دهان نمی شوند و توسط دستیار دندانپزشک در نزدیکی دهان و محل ترمیم نگه داشته می شوند. تفاوت این مدل با مدل آبی این است که نه تنها بزاق، بلکه جرم ها و اضافات مواد ترمیمی را نیز به سمت خود می کشد. این ساکشن دارای قدرت مکشی 10 تا 15 برابر ساکشن آبی است.
حالا که با دو نوع دستگاه ساکشن آشنا شدیم نوبت به آشنایی با دو نوع سیستم گرداننده این دستگاه ها می رسد. هر کدام از این دو مدل دستگاه ها می توانند دارای سیستم ساکشن مرکزی (Central) یا نرمال (Normal) باشند.
ساکشن مرکزی دندانپزشکی یک وسیله جداگانه از تمامی سیستم یونیت است که به طور چشمگیری قدرت مکش دستگاه های ساکشن را افزایش می دهد. این دستگاه از پس تمامی کارهایی که یک دستگاه ساکشن معمولی نمی تواند انجام دهد، بر می آید. سیستم ساکشن مرکزی خود به سه دسته تقسیم می شود؛ سیستم مرکزی خشک، سیستم مرکزی خیس و سیستم مرکزی نیمه خیس.
سیستم مکش خشک به این دلیل نام گذاری شده است که جداسازی هوا و مایعات در آن انجام می شود. به این ترتیب که تمام مایعات به یک فاضلاب منتقل می شوند که باید در زیر هر یک از واحدهای دندانپزشکی کلینیک قرار داشته باشد.
مزایا
در سیستم مکش مرطوب یا همان خیس هیچ جدا کننده هوا و مایعاتی در تجهیزات دندانپزشکی قرار داده نمی شود و هم مایعات و هم هوا به سیستم مکش منتقل می شوند.
مزایا
این مدل ساکشن عملکردی مانند ساکشن خیس دارد. تفاوت آن این است که بعد از این که ضایعات از هوا جدا و فیلتر شد، با آمالگام سپراتور یا جداکننده آمالگام ترکیب و سپس تخلیه می شود. وقتی ضایعات جدا شدند، هوای باقی مانده نیز فیلتر شده و هوای تمیز باقی خواهد ماند.
منبع: مقاله ?Wet or dry وب سایت durrdental در تاریخ 20 سپتامبر 2018
معروف ترین نوع دستگاه ساکشن، ساکشن نرمال است. این دستگاه خود بر روی دستگاه یونیت نصب شده و هیچ چیز جداگانه ای نیست. ساکشن های نرمال یونیت معمولا قدرت زیادی ندارند و از سیستم هوا و آب برای مکش بزاق داخل دهان استفاده می کنند.
بطور کلی ساکشن مرکزی به دو روش به یونیت متصل می شود:
در این حالت تمامی یونیت ها بصورت فرعی به یک لوله اصلی وصل شده که مشکلاتی در این نوع اتصال وجود دارد:
در این حالت از زیر هر یونیت یک لوله با سایز طراحی شده وجود دارد که تمامی آن ها در کنار ساکشن مرکزی به یک کلکتور با سایز طراحی شده متصل می شوند. این مدل اتصال 2 مزیت دارد:
همان طور که می دانید برای کار در مطب به عنوان دندانپزشک علاوه بر علم و تجربه، ابزار و وسایل با کیفیت خوب نیز لازم است. این دو فاکتور در کنار هم کیفیت کار را در حد زیادی بالا می برند. برای خرید ساکشن دندانپزشکی نیاز است که در مورد یک سری از ویژگی ها به خوبی اطلاعات کسب کنید. در قدم اول باید بدانید که آیا دستگاه ساکشن مورد نظرتان ایزوها و استانداردهای لازم را دارد یا خیر؟ اگر پاسخ به این سوال مثبت بود به سراغ باقی ویژگی ها می رویم.
در ابتدا باید بدانید که دقیق چه کاری قرار است انجام دهید. خرید ساکشن برای جراحی های دندانپزشکی و اعمال ساده تر آن بسیار متفاوت است. اگر ساکشن را برای جراحی دندان لازم دارید باید مدلی را تهیه کنید که علاوه بر مکش بزاق، بتواند باقی مانده مواد ترمیمی را نیز جمع آوری کند. اگر ساکشن را برای مواقع اعمال ترمیمی یا کارهای سبک تر دندانپزشکی لازم دارید، دستگاه ساده تر نیز کارتان را راه خواهد انداخت.
نکته بعدی در هنگام خرید ساکشن دندانپزشکی قابلیت ایرفلو است. با توجه به یونیت دندانپزشکی ای که در اختیار دارید میزان مکش آن را تعیین کنید اما اطمینان حاصل کنید که ساکشن توانایی مکش 50 لیتر آب در دقیقه با فشار 5 بار را دارد.
نرم بودن و انعطاف پذیر بودن لوله های دستگاه یکی دیگر از ویژگی های ضروری دستگاه ساکشن است. زیرا اگر لوله ها به درستی خم نشوند، امکان تجمع آب و آلودگی در آن ها بالا می رود و به مرور باعث خرابی دستگاه می شود.
منبع: مقاله Types of Suction Machine – Key Differences Between Vacuum Systems وب سایت ivicdental در تاریخ 10 آگوست 2020
حال نوبت به این موضوع می رسد که بدانیم دستگاه ساکشن نیاز به چه نوع نگهداری هایی دارد یا به عبارتی چک لیست دستگاه ساکشن چیست؟
بعد از آشنایی با دستگاه نوبت به آن می رسد که بدانید چطور باید از آن به خوبی نگهداری کنید. بنابراین در این جا می توانید لیست کارهایی که باید به صورت روزانه، هفتگی، ماهانه و سالانه انجام دهید را مطالعه کنید.
منبع: مقاله Preventive maintenance checklist for dental equipment وب سایت dentalresourceasia در تاریخ 17 فوریه 2022
دستگاه ساکشن دندانپزشکی یکبار مصرف نیست و تنها دارای سری های یکبار مصرف می باشد که باید پس از هربار استفاده دور انداخته شوند. این سرساکشن ها باید منعطف و ساخته شده از بهترین مواد سازنده باشند. از طرف دیگر باید کاملا بی بو و شفاف بوده و در ابعاد مختلفی در بازار عرضه شوند. سر ساکشن های یکبار مصرف در مواقعی که حساسیت کار بیشتر است استفاده می شوند و کارایی خوبی هم دارند. این ملزومات کاملا سبک هستند و درون دهان برای بیمار احساس سنگینی ایجاد نمی کنند. سرساکشن به صورت کاملا ایمن به دستگاه متصل شده و پس از قرار گیری در دهان هیچ گونه نشتی ندارد.
کلام آخر
ساکشن دندانپزشکی یکی از مهم ترین تجهیزات یک مطب است که از سال 1961 به عضوی جدانشدنی از حرفه و صنعت دندانپزشکی تبدیل شده است. همانطور که گفته شد این دستگاه به دو صورت استفاده می شود. یا در خود یونیت دندانپزشکی تعبیه شده و تحت عنوان ساکشن "معمولی" شناخته می شود. یا به صورت یک دستگاه مجزا با نام "ساکشن مرکزی" بعدها به یونیت متصل می شود. در این مقاله سعی داشیم تا هر دوی این ساکشن ها را به طور کامل بررسی کنیم. در آخر در نظر داشته باشید که بهتر است در زمان انتخاب یا ساخت مطب از ابتدا یک محل را برای قرار دادن ساکشن مرکزی در نظر بگیرید. این محل باید تا یونیت یا یونیت های دندانپزشکی فاصله کمی داشته باشد زیرا در این حالت طول لوله های متصل کاهش یافته و در قدرت مکش دستگاه تاثیر مثبت خواهد گذاشت. از طرفی بهتر است سطح قرار گیری ساکشن پایین تر از یونیت باشد تا ضایعات را راحت تر در خود جمع کند اما اگر هم امکان این وجود نداشت به خودتان سخت نگیرید.
ممنون که تا به این جا با ما همراه بودید. برای مطالعه مقالات بیش تر حتما به آکادمی یونیت سر بزنید.