در درمان کانال ریشه علاوه بر بستن کانال، باید باکتری های باقی مانده نیز در کانال از بین بروند و ماده ای مانع ایجاد دوباره باکتری و عفونت در کانال ریشه گردد که این ماده سیلر دندانپزشکی نام دارد. برای اینکه سیلر دندانپزشکی مانع رشد مجدد باکتری ها شود، می بایست تمام درزها و سوراخ های به وجود آمده در کانال را ببندد.
در حال حاضر، سیلرهای متفاوتی برای بستن کانال ریشه دندان مورد استفاده قرار می گیرند. بر اساس ترکیبات این سیلرها می توان آن ها را در پنج دسته قرار داد؛ سیلرهای اکسید روی و اوژنول، سیلرهای هیدروکسید کلسیم، سیلرهای رزینی، سیلرهای سیلیکونی و در نهایت سیلرهای گلاس آینومر.
زینک اکساید اوژنول استحکام کمی داشته و حداقل اثر تحریک کنندگی را در بین سیلرها دارد. ph آن به طور تقریبی هفت بوده و اثر مسکن روی پالپ دارد. این سیلر به عنوان بیس سمان موقت، ترمیم موقت (پانسمان)، سمان دائم، ماده ثبت بایت (قالب گیری از دندان)، سیلر اندودنتیک و سمان تسکین دهنده در حفره خشک کاربرد دارد. اجزای اصلی این ترکیبات اکسید روی و اوژنول است. محصولات زینک اکساید اوژنول در انواع خمیری، پودری و مایع وجود دارند.
امروزه هیدروکسید کلسیم به عنوان داروی داخل کانال برای گند زدایی کانال و تسریع در روند ترمیم آسیب های بعد از روت کانال کاربرد دارد. این سیلر هم چنین دارای خاصیت ضد باکتری قوی و تحریک تشکیل بافت سخت در عاج ریشه و ترمیم استخوان فک اطراف ریشه می باشد. از نظر کارایی این سیلر دقیقا مانند اوژنول زینک اکساید است با این تفاوت که نسبت به آن امکان نشتی و نفوذ به بافت اطراف آن بسیار بالاتر است.
این سیلر دارای رادیو اپسیتی مناسب، زیست سازگاری خوب، عدم ایجاد تغییر رنگ در دندان ، سیل بسیار عالی دندان بدون شکاف و نامحلول در مایعات بافتی اطراف دندان است. این نوع از سیلر با وجود قدمت زیادی که دارد، محبوبیت کم تری نسب به سیلر زینک اکساید اوژنول دارد. نوع AH 26 معروف ترین و پرکاربردترین انواع این سیلر است.
رنگ گلس آینومر ها دقیقا مانند کامپوزیت ها هم رنگ دندان بوده و به علت دارا بودن فلوراید و آزاد سازی آن باعث کاهش پوسیدگی دندان ها به خصوص در دندانپزشکی کودکان میشود. گلس آینومر به عنوان ماده پر کننده مورد استفاده قرار می گیرد که به طور معمول با توجه به مقاومت کم آن در برابر فشار های سنگین جویدن، برای سمان تاج دندان و برای پر کردن حفره های دندانی به خصوص حفره های نزدیک به سطح ریشه دندان مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به مقاومت گلس آینومر در برابر فشار و سایش پیشنهاد می شود که در صورت استفاده برای ساخت روکش برای دندان هایی صورت گیرد که فشار جویدن و سایش وارد شده به آن ها کم باشد و به عنوان روکش برای دندان هایی مورد استفاده قرار گیرد که از نظر ساختاری دارای دیواره سالمی باشند.
برای آن که بتوانید یک سیلر دندانپزشکی عالی برای کار خود تهیه کنید باید در آن به دنبال نکات و ویژگی هایی بگردید. سیلر دندانپزشکی باید از نظر خواص فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی با بافت بدن تطابق داشته باشد به علاوه به بازسازی بافت های خراب کمک کند. نکته بعدی ثبات و استحکام سیلر است. یک سیلر خوب نباید به مرور زمان استحکامش را از دست بدهد. علاوه بر آن سیلر دندانپزشکی باید حتما هیدروفوب باشد. به این معنی که نامحلول بوده و با آب های درون بافتی حل نشود.
خاصیت فلوپذیری در سیلر دندانپزشکی یکی از نکات مهم است. سیلر باید سیال باشد و بتواند به خوبی در تمام درزهای کانال نفوذ ند اما این میزان فلوپذیری باید به حدی باشد که به استحکام آن آسیبی وارد نکند. همچنین سیلر باید حتما خاصیت ویسکوزیتی بالایی داشته باشد و همچنین ادیواپک باشد تا بتوان حتی چند سال بعد نیز آن را با دستگاه های عکس برداری بررسی کرد.
در زمان خرید سیلر دندانپزشکی مطمئن شوید که خاصیت ضد باکتری و ضد آلرژی دارد زیرا این ماده به داخل بافت دندان نفوذ کرده و بدن فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. به عنوان نکته آخر سیلری را انتخاب کنید که زمان ست کردن آن کوتاه باشد تا درمان کوتاه تری داشته باشید.
در میان سیلرهای دندانپزشکی آن چه که بیش ترین تاثیر را در قیمت آن ها می گذارد، شرکت سازنده است. بین انواع مختلف سیلرها تفاوت قیمت جزئی وجود دارد. به طور مثال سیلر رزینی نسبت به سایر انواع آن ها کمی گران تر می باشد اما تاثیر آن هرگز به اندازه تاثیر شرکت سازنده نخواهد بود. بدیهی است که هرچه شرکت تولید کننده شناخته شده تر و معتبر تر باشد، محصولات با کیفیت تر و گران تری تولید می کند.
کلروفرم یک ماده شیمیایی است که در طبیعت یافت شده و به صورت مصنوعی نیز تولید می شود. بزرگترین دلیل اینکه همه کلروفرم را می شناسند این است که برای بیهوشی در طول تاریخ از استفاده شده است. کلروفرم دندانپزشکی یکی از ترکیباتی است که برای بی حسی موضعی جهت درمان ریشه دندان و عصب کشی مورد استفاده قرار می گیرد.
سوالی که ممکن است برای بسیاری از شما پیش آمده باشد این است که چطور بهترین کلروفرم دندانپزشکی را تشخیص داده و برای خود تهیه کنید. یافته های مطالعات بالینی نشان نمیدهد که سیلرهای مبتنی بر کلروفرم نتایج درمان را در مقایسه با سیلرهای معمولی بهبود میبخشند؛ بنابراین، ممکن است از کلروفرم در تکنیکهای آبچوریشن اجتناب شود. با اینوجود، کلروفرم برای تسهیل حذف گوتاپرکا از کانالهای ریشه که نیاز به درمان مجدد دارند نیز استفاده میشود.
یک کلروفرم عالی باید دارای پایداری بالا، عدم ایجاد حساسیت و حلال گوتاپرکا و مواد وارنیش باشد. علاوه بر آن باید هنگام خرید کلروفرم به گرید آن یا درصد خلوصش توجه کنید. کلروفرم ها دارای گریدهای مختلف لابراتواری، Extra Pure و ... هستند که خلوص آن ها را نشان می دهد. توجه داشته باشید که هرچه گرید بالاتر باشد، قدرت کلروفرم بیش تر خواهد بود.
به طور کلی امروزه استفاده از کلروفرم به دلیل معایب و ویژگی های سرطان زایی که دارد محدود شده است اما همچنان به عنوان یک ماده بی حسی عالی شناخته می شود. در تماس حاد با کلروفرم علائم مشاهده شده عبارتند از سر درد، تهوع، احساس مستی، خستگی، گیجی، اضطراب، التهاب، بیهوشی، افت تنفسی، انجماد و مرگ در حالت بیهوشی. مرگ ممکن است در اثر فلج شدن دستگاه تنفسی یا از کار افتادن قلب باشد و در اثر تماس مزمن علائم ممکن است به صورت علائم عصبی و گوارشی شبیه افراد معتاد به الکل و همچنین بزرگ شدن کبد، التهاب سمی کبد و تجمع چربی در کبد بروز کند. اما کلروفرم استفاده شده در دندانپزشکی مقدار کمی داشته و احتمال بروز این خطرات در آن تقریبا 0 است.
کلروفرم های موجود در بازار امروزه ایران اکثرا برای شرکت های تولیدی ایرانی بوده و قیمت بالایی ندارند و می توان به راحتی آن ها را تهیه کرد. اما بین خود این برندها نیز تفاوت قیمت وجود دارد که می تواند ناشی از درصد خلوص کلروفرم، حجم، نوع بسته بندی و همچنین سیاست قیمت گذاری خود شرکت باشد.
شما می توانید از طریق سایت یونیت به انواع کلروفرم های موجود در بازار دسترسی داشته باشید و با بررسی دقیق اطلاعات کاتالوگی آن ها از طریق همین صفحه اقدام به خرید کلروفرم دندانپزشکی کنید. کارشناسان خبره و مجرب یونیت شما را تا تحویل کالا به شما یاری کرده و پاسخگوی تمام سوالات شما خواهند بود.